Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2007 ve znamení ožití drnovické kopané !

ObrazekJe nesporným a záslužným činem několika obětavých funkcionářů a příznivců kopané

„ znovuvzkříšení“ drnovického fotbalu, který v letošním roce dosáhl  již 75. výročí založení.

 Rok 1932 byl zrodem drnovického klubu, který nesl název ČSS a jeho nespornouvůdčí osobností byl hráč a funkcionář, dnes již nežijící Emil  K o c o u r e k.Samozřejmě, že nelze opominout i jiných obětavých funkcionářů, jakými byli,Již nežijící – např. p. Cyril Bartošek, František Křivý, Antonín Pospíšil, Josef Gábr a mnozí jiní.

Tehdy se fotbal hrál v rámci tzv. STAKu, který sdružoval několik vesnických mužstev

-         Dědice, Drabant, Otinoves, Studnice, Pustiměř a některé další. ČSS Drnovice hrál v té soutěži prim,když 2x zvítězil, 2x byl druhý a 1x třetí.

Mezi hráči byli tehdy  mimo E. Kocourka např. Ladislav Juříček, Antonín Gottwald, František Gottwald, Miloš Notulář, Ladislav Kaláb, Josef Zouhar, Antonín Pospíšil a řada dalších.

Ti všichni se zasloužili o dobré jméno drnovické kopané.

 Mezi vynikající hráče v pozdější době, tzv. protektorátu, vynikali svou úrovní Miroslav Burian, Antonín Burian, Fr. Sotulář , Bohuš Jura,  kteří v roce 1943 přestoupili do Sigmy Lutín.

 Hřiště „ v Luhu“ dosloužilo a od r. 1947 začala nová éra drnovické kopané na novémhřišti v bývalé zámecké zahradě, tj. v dnešním prostoru, i když hřiště bylo situováno směrem západ – východ. V roce  1948 byla hrána soutěž 1.B třída, následující rok již 1.a tř. Žel bylo to v období, kdy řada hráčů nastoupila prezenční vojenskou službu např. Karel Tomšík, Jan Sokolář, Miloslav Gábr, Bohumil Hanák. Někteří hráči dali přednost klubům, které jim zajistily zaměstnání – Ladislav Plhal do Tatra Kopřivnice, Břetislav Doležel do Sigma Lutín. Mužstvo se v té době opíralo o vynikající hráče – Jana Kotouče, Leoše Čížáka, Vojtěcha Buriana, Rudolfa Navrátila, Jana Bébara, Mirka Škaredky aj. V té době pomyslné žezlo v organizování kopané převzal Miloš Gábr, který byl hybnou silou až do roku 1994, i když v roce 1982 se vrátil drnovický odchovanec, působící nejdříve v Bučovicích, později jako ligový hráč Frýdku – Místku – Jan Gottwald. Ten převzal otěže drnovické kopané, kterou přivedl až k nejvyšší soutěži – 1.ligy, která se začla hrát v sezoně 1993/94.

 Skutečnosti o působení v I. Lize všichni jistě pamatujeme. Byla to nesmírná zásluha Jana Gottwalda , který do klubu přivedl zástupce mohutného Chemapolu Praha, jehož zásluhou byla výstavba stadionu v lepším rozsahu ,než je tomu dnes, kdy objekty nemají svého pána či se o údržbu zařízení nikdo nestará. Je to k veliké škodě sportu  a těch, kteří se o dílo zasloužili.

 Stávající skutečnosti o drnovickém fotbalu jsou všeobecně známé. Existuje několik vlastníků majetku, kteří zřejmě nemají zájem o fotbalové dění.

 K datu 1.7.2007 přešlo všech 12 mládežnických mužstev pod TJ Rostex Vyškov, přičemž některá z nich  sportovního zařízení využívají, ale toto pomaloučku chátrá. Zatím se nenašel nikdo , kdo by situaci pomohl zvládnout tak, aby za krátký čas nebyl stadion v troskách!

 Ke cti a chvále drnovického fotbalu patří „ znovuvzkříšení“ , protože v podzimní sezoně se kopaná v Drnovicích obnovila, a to zásluhou několika obětavých lidí – Oldřich Jelínka,  Zbyňka a Slávka Zbořilových, Dana Brtníčka,Radka Pytely a dalších.

 Mužstvo, i když složeno zatím ze „ starších „ hráčů, převyšuje ve své soutěži ostatní soupeře a má vykročeno,po skončení sezony, k postupu do vyšší třídy.

 Jde o velmi záslužnou práci několika jednotlivců a kolektivu soutěžní kopané, že fotbal v Drnovicích žije a bude žít!

 

Čest a chvála všem, kteří se o to zasluhují!

                                                                                  Břetislav Doležel