Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotbal v Drnovicích ožívá

Fotbal v Drnovicích ožívá

Když v roce 1932  nadšenci z  Drnovic zakládali  v hospodě u Adlerů fotbalový klub,  jistě nikdo z nich netušil, že stojí na počátku fenoménu, kterým se drnovická kopaná v budoucnu stala.  Během příštích roků znamenal fotbal v Drnovicích spousty práce, útrap, odříkání, ale také radosti, úspěchů a slávy. Zvláště v posledních dvaceti letech, kdy se místní klub zapsal do podvědomí fanoušků z celé republiky a snad i Evropy.  Historicky první předseda pan Bartošek by měl jistě obrovskou radost, kdyby  věděl, že se jeho Drnovice jednou zapíší do Guinessovi knihy rekordů, že klub u jehož zrodu byl, bude hrát evropský fotbalový pohár, že v jeho Drnovicích se vystřídá řada vynikajících hráčů, kteří budou bavit tisíce diváků.

 Jenže, jakou by měli tehdejší funkcionáři asi radost, kdyby věděli, že se fanoušek přejí úspěchů a v krizi dokáže rozdávat rány pod pás. V době velké slávy se na stadionu scházelo několik tisíc diváků, kteří překypovali  pýchou a hrdostí z toho, že patří k drnovické kopané od pradávna. Když však přišel pád do třetí nejvyšší soutěže, mimochodem pro okres Vyškov stále nejvyšší,  ztratily se tisíce fanoušků v propadlišti fotbalového stadionu a už se nikdy nenašly. I když se Drnovice vzchopily k návratu do I. ligy. Diváci se do ochozů nevrátili, možná jim to nedovolil stud, možná měli jiné důvody.      

 Fotbal je divadlo,  divadlo o dvou dějstvích a s dvaadvaceti herci. Stejně tak jako divadlo je odkázáno na diváky, závislý je na nich i fotbal. Zvláště ten vrcholový. Dlužno dát za pravdu dlouholetému prezidentovi klubu panu Gottvaldovi, že fotbal bez diváků se dělat nedá. A že nadšení z práce pro fotbal z vás opadne příčinou nezájmu fanoušků.

 Stalo se co se stalo a již nejde odestát. Drnovický klub se v sezoně 2006/07 ocitl bez dospělého mužstva a po 75 letech nestartoval v žádné soutěži. Vzbudit fotbal v Drnovicích se rozhodlo několik místních milovníků této hry, složených především z bývalých hráčů tohoto oddílu. Stejně tedy jako v roce 1932, začíná kopaná ve slávou ověnčené vesnici od píky. Pro ročník 2007/08 byla přihlášena IV. třída okresního soutěže. Tedy nejnižší možná soutěž. Reprezentovat Drnovice v této soutěži se rozhodla řada odchovanců a hráčů, kteří v minulosti oblékali dres ať už Béčka či Áčka. Nově vzniklý klub je registrován pod hlavičkou FKD, občanské sdružení. Do této organizace má možnost vstoupit každý nadšenec či fanoušek, čímž získá jisté klubové výhody.  

 Těšme se tedy na lepší časy. Možná, že stejně jako první funkcionáři, netušíme co drnovický fotbal v budoucnu čeká. Možná, že přijde znovu doba kdy se budeme bít v hruď a hrdě volat do prostor zaplněného stadionu svá bojovná hesla. Možná, že  Drnovice budou hrát vesnický fotbal na okresní úrovni. Ale to nejdůležitější ze všeho je, že těm našim předkům co zakládali klub, desítkám funkcionářů a dobrovolníků, kteří se dřeli a nechali  ve fotbale kus svého života a také těm stovkám věrných fanoušků,  všem těm můžeme vzkázat, ať už  na svět nebo do fotbalového nebe, FOTBAL V DRNOVICÍCH ŽIJE.